Wat kan ik doen op onderzoek overijssel?

Onderzoek Overijssel is de digitale onderzoeksomgeving van MijnStadMijnDorp. Richt de website MijnStadMijnDorp zich vooral op de presentatie van beeldmateriaal, verhalen, nieuws en evenementen, in de digitale onderzoeksomgeving worden alle mogelijke collecties van deelnemers gepresenteerd.

Hier kunt u uitgebreid zoeken in alle deelnemers, collecties en collectiestukken. Vanuit MijnStadMijnDorp kunt u overstappen naar Onderzoek Overijssel en omgekeerd.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste onderdelen en functionaliteiten. Klik op een van de thema's voor meer informatie.Zoeken algemeen

Bij het zoeken heeft u de keuze uit eenvoudig- of uitgebreid zoeken.

Eenvoudig zoeken
Boven aan iedere pagina bevindt zich een zoekbalk, met een knop (vergrootglas) om de zoekactie uit te voeren . Hiermee doorzoekt u de belangrijkste informatie in de digitale onderzoeksomgeving.

Uitgebreid zoeken
Via de knop ‘Meer opties’ bovenaan elke pagina, komt u in een uitgebreid zoekscherm. U kunt hier een globale zoekterm invullen in het bovenste veld, of een zoekterm waarmee u specifiek zoekt in één van de velden Titel, Trefwoorden, Locatie, Datum of periode, Auteur, Archiefvormer, Deelnemer of Collectiesoorten.
Het is mogelijk om meerdere deelnemers te selecteren door per keer een deelnemer toe te voegen. Bij het zoeken door de collecties is het belangrijk om te weten dat de zoekmogelijkheden afhankelijk zijn van de collecties waarin gezocht wordt.
Onder het vraagtekenicoontje rechts bovenaan de pagina vindt u meer zoektips.
Nadat u op de knop ‘Vind’ heeft geklikt, opent zich een zoekresultatenpagina. Met behulp van het filterpaneel kunt u de weergave van de resultaten aanpassen, sorteren en filteren.
Wilt u uw zoekopdracht bekijken en/of aanpassen, dan klikt u op het pijltje onder de tekst ‘Bekijk uw Zoekopdracht’.


Zoeken naar collecties

Wilt u liever eerst kijken welke verschillende collectietypen er zijn, dan klikt u op de Homepagina op het blok ‘Welke collecties zijn er’. U gaat dan naar de zoekpagina Collecties, waar u één of meer collectietypen kunt aanvinken. Wilt u een overzicht van alle collecties, vul dan een ‘*’ teken in bij het veld Globaal en klik op de knop ‘Vind’.
Als zoekresultaat krijgt u een overzicht van de verschillende collecties van de geselecteerde typen. Met behulp van het filterpaneel kunt u de weergave van de resultaten aanpassen, sorteren en filteren.
Door op de naam van een collectie te klikken, komt u op de startpagina van de betreffende collectie. Hier worden alle collectiestukken van deze collectie gepresenteerd, met een scherm voor uitgebreid zoeken binnen deze collectie.


Zoeken naar deelnemers

U kunt op twee manieren naar een deelnemerspagina gaan; de eerste manier is via de plattegrond op de homepagina, de tweede manier is via het blok ‘Wie doen er mee?’ op de homepagina.

Op de plattegrond van Overijssel staan de locatie-iconen. Door te klikken op zo’n icoon komt u rechtstreeks op de startpagina van de betreffende deelnemer.

Via het blok ‘Wie doen er mee?’ op de Homepagina komt u op de zoekpagina Deelnemers. Hier kunt u één of meer deelnemers selecteren in het veld Deelnemers, maar u kunt ook zoeken op Vestigingsplaats, Werkingsgebied, Organisatiesoort of Collectietype. Via de knop ‘Werkingsgebied’ krijgt u een systematisch overzicht van de organisaties ingedeeld op geografisch werkingsgebied in Overijssel. Wilt u een overzicht van alle deelnemers, vul dan een ‘*’ teken in bij het veld Globaal en klik op de knop ‘Vind’. Met behulp van het filterpaneel kunt u de weergave van de resultaten aanpassen, sorteren en filteren.
Door op de naam van een deelnemer te klikken, komt u op de startpagina van de betreffende deelnemer. Hier vindt u, naast informatie over deze deelnemer, een overzicht van zijn collecties en een zoekscherm waarmee u uitgebreid kunt zoeken in die collecties.


Filterpaneel gebruiken

Op de zoekresultatenpagina vindt U een filterpaneel. Hiermee kunt u de weergave aanpassen, sorteren en filteren. Het filterpaneel kan via de knop ‘- ‘ ingeklapt en ‘+’ uitgeklapt worden.

Weergave
U kunt kiezen uit een lijst- of galerijweergave. Daar waar mogelijk kunt u ook kiezen voor een kaartweergave. Let hierbij op dat niet alle resultaten in de kaartweergave gepresenteerd kunnen worden.

Sorteren
Afhankelijk van de zoekresultaten zijn er verschillende sorteeropties. De sorteeropties worden getoond in een uitklapvenster. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de resultaten oplopend of aflopend te sorteren. Klik hierna op de knop Toepassen.

Filteren
De filteropties zijn afhankelijk van het zoekresultaat. U kunt meerdere filters tegelijk selecteren. Klik hierna op de knop Toepassen. U kunt het filter weer uitschakelen door het ‘x’ teken voor het filter te verwijderen.


Details van collectiestukken bekijken

Door te klikken op een zoekresultaat in een overzicht, komt u op de detailpagina van het betreffende collectiestuk. Afbeeldingen worden hier getoond in een viewer met vele mogelijkheden. Daaronder vindt u alle details uit de beschrijving van het collectiestuk. Gegevens die onderstreept zijn, bevatten een hyperlink. Als u hierop klikt, voert u een nieuwe zoekopdracht uit met de betreffende tekst als zoekterm.


Een reactie plaatsen

Op de detailpagina’s heeft u de mogelijkheid om een reactie te plaatsen op het betreffende collectiestuk, zoals een correctie, een aanvulling of andere informatie. U kunt direct uw reactie typen in het betreffende veld. Neem daarna de controlecode over. Uw reactie wordt getoond nadat deze is goedgekeurd door de collectiebeheerder.


Dossiers vormen en raadplegen

Heeft u collectiestukken gevonden die u graag later opnieuw wilt bekijken, dan kunt u deze opslaan in uw eigen dossiers binnen de digitale onderzoeksomgeving.
Als ingelogde gebruiker ziet u op de detailpagina’s onder de beschrijving van het collectiestuk een icoontje ‘’Toevoegen aan dossier’. Door te klikken op dit icoontje kunt u het collectiestuk opslaan in een bestaand dossier of een nieuw dossier aanmaken voor dit stuk.
U kunt uw dossiers(s) beheren en raadplegen via uw gebruikersprofiel. Klik op het Profiel-icoontje rechtsboven aan de pagina en selecteer de optie ‘Mijn dossiers’. U kunt nu de inhoud van uw dossiers tonen, maar ook uw dossiers bewerken of verwijderen.


Account aanmaken - registreren

Klik op het Profiel-icoon rechtsboven in het scherm om in te loggen. Heeft u nog geen account, dan kunt u zich hier registreren.
Met een account kunt u uw eigen profiel beheren en dossiers aanmaken en raadplegen. In de toekomst worden hier meer functionaliteiten aan gekoppeld.


Helppagina raadplegen

Rechtsboven in het scherm bevindt zich het Help-icoon. Het aanklikken van dit icoon opent een helpscherm. De informatie in dit scherm is afhankelijk van de pagina waar u zich bevindt.